Kinderen hebben tegenwoordig gemakkelijk toegang tot allerlei media. Dat is leuk, ze leren ervan en het is goed voor hun contacten. Maar veel ouders vinden het niet wenselijk dat hun kinderen zomaar met alles worden geconfronteerd wat die media te bieden hebben.

Parental Control stelt ouders onder meer in staat om toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten uit te schakelen of te beperken. Deze Parental Control functies worden vaak meegeleverd als onderdeel van media apparaten (game consoles, mobiele telefoons), besturingssystemen (Windows, Apple, Firefox), software en platforms (online games, social networks) en televisieaanbod (digitale tv-kanalen, satelliet-tv).

Leer uw kind omgaan met media en bied indien nodig ouderlijke bescherming. Net als dat u uw kind helpt met leren lopen, mag u ze ook leren omgaan met mediagebruik. Kinderen kunnen zelf nog geen verstandige keuzes maken en kunnen soms nog niet goed het verschil zien tussen fantasiewereld en werkelijkheid. Soms uit zich dit in angst, onaangepast gedrag op school of bij een club.

Jongere kinderen kunt u het best niet via YouTube, maar via een app filmpjes laten kijken, bv Kinderteevee, Zappelin, Telekids of Schooltv.

In de ‘aanbevolen video’s’ rechts in beeld op Youtube komen telkens nieuwe filmpjes tevoorschijn die aangeklikt willen worden in navolging van zoekopdrachten van u en uw kind en voordat u het weet is uw kind op pad met filmpjes waarvan het beter is dat ze het nog niet zien of bijvoorbeeld alleen in uw bijzijn of met uw toestemming.

Kortom: weet u wat uw kinderen zien? Het doet ertoe!