Gezonde Basisschool van de Toekomst

Wat is de GBT?

Vakken zoals lezen, schrijven en rekenen zijn onlosmakelijk verbonden met de basisschool. Toch heeft de basisschool een veel bredere functie. De basisschool bereidt kinderen voor op hun toekomst, en die toekomst bestaat uit meer dan kennis en vaardigheden alleen.
De basisschool leert kinderen ook om te leven: een vorm van leren die zich afspeelt in de interactie tussen leerkracht en leerling en tussen leerlingen onderling. Gezond gedrag behoort ook tot leren leven en zit al deels in het curriculum, maar gezondheid en gezond gedrag is veel breder dan kennis.

Gezond leven gaat om gezonde voeding, om veel en gevarieerd bewegen en om kinderen voorbereiden op een maatschappij waar verleidingen voortdurend op de loer liggen. Het gaat om gezondheid en gezond gedrag toepassen in een leefstijl van kinderen. Daarom maken we de omslag: een basisschool is geen leerschool maar een leefschool.

Tussendoortje

Er is dagelijks keuze uit 2 soorten fruit. 

Het lunchbuffet

Kinderen nemen een lege lunch box mee naar school met daarin een bestek set, beker en kommetje. De kinderen gebruiken de set tijdens het lunchbuffet. Ouders zorgen dat hun kind de set ’s morgens weer schoon mee naar school neemt. 

Op de lange dagen (ma-di-do-vr) wordt er in de klas een lunchbuffet geserveerd met diverse producten. Kinderen kunnen dus elke dag kiezen wat ze willen eten. Het lunchbuffet ziet er elke dag anders uit en is samengesteld volgens de regels van het Voedingscentrum Nederland. De nadruk ligt vooral op minder suiker, zout en vet en meer vitaminen, eiwitten en vezels. Tachtig procent van de geserveerde producten komt uit de Schijf van Vijf. 

Uiteraard wordt er rekening gehouden met voedselintoleranties, allergieën, en voedingsrichtlijnen vanuit geloofsovertuiging. Hieronder ziet u een voorbeeld van het menu op een willekeurige dag. 

Eten is een sociale activiteit en daar nemen we de tijd voor. Het lunchbuffet duurt een half uur, zodat we rustig kunnen eten, gezellig met elkaar praten, elkaar helpen en delen. 

Waar komt het eten vandaan?

De lunch en het fruit wordt dagelijks vers aangeleverd door supermarktketen Jumbo. 

Spel activiteiten

De kinderen hebben naast een half uur lunch een uur om te bewegen en zich te ontladen, zodat ze zich daarna weer kunnen concentreren in de klas. In dat uur wordt er een half uur een spel of activiteit aangeboden en in het andere half uur kunnen ze vrij spelen. De spellen worden begeleid door pedagogisch medewerkers en vakdocenten gym.  

Net zoals het lunchbuffet is er voor de spelactiviteiten een keuzemenu. De kinderen kunnen dagelijks uit 4 activiteiten kiezen. Deze vier activiteiten gelden een hele week. Kom je op maandag niet bij je favoriete spel, dan kun je bijvoorbeeld op dinsdag wel terecht. Vond je een spel erg leuk, dan kun je er nog eens voor kiezen. Kinderen hebben veel vrijheid in keuze en leren tegelijkertijd met een teleurstelling omgaan, als ze op een bepaalde dag niet bij hun spel naar keuze terecht kunnen. Allemaal belangrijke vaardigheden voor de toekomst. Leerkrachten zorgen dat er een evenredige verdeling in kiezen is. 

Het is onze ambitie om het sport- en spelaanbod uit te breiden met workshops van sportclubs en cultuur.

De verlengde schooldag

I.v.m. de lunch en het uur bewegen tussen de middag duurt onze schooldag tot 15.30 uur.

Naschools sport aanbod

Op woensdagmiddag kan uw kind gratis deelnemen aan het naschoolse sportaanbod. Dit uurtje sporten wordt georganiseerd door The Movefactory in opdracht van gemeente Kerkrade en vindt wekelijks plaats in de gymzaal of op de speelplaats van onze school. 

 

Kosten

De ouderbijdrage hiervoor bedraagt €1,- tot maart 2023 en vanaf maart €1,75 per keer. Deze bijdrage wordt via WIS Collect geïnd. Het bedrag kan dan via overboeking of iDeal in termijnen of in één keer voor het hele schooljaar worden betaald.  

Indien u niet genoeg financiële draagkracht hebt om het overblijven te betalen, kunt u een leergeld cheque aanvragen bij Stichting Leergeld Parkstad. www.leergeldparkstad.nl 

Als uw kind start op onze school heeft u een lunch box met beker, kommetje en bestek set nodig. U kunt een extra lunch box, compleet of een specifiek onderdeel bij bestellen op school. Alles wordt geleverd tegen kostprijs. 

 • lunch box met beker, kommetje en bestek set kosten €5,50
 • Losse lunch box zonder inhoud: € 4,50
 • Beker, kommetje en bestek set: € 1,00

Alles op een rij

 • Tussendoortje dagelijks keuze uit 2 soorten fruit.
 • Een half uur lunchbuffet op ma-di-do-vr met diverse producten om uit te kiezen. 
 • Gezonde lunch bestaat voor 80% uit producten uit de schijf van vijf en 20% uit iets minder gezonde keuzes, zoals bijvoorbeeld jam.
 • Kinderen nemen hun lege schone lunch box mee naar school. 
 • Een uur bewegen in de pauze:
  • 30 minuten spel activiteiten begeleid door pedagogisch medewerkers/vakdocent gym.
  • 30 minuten vrij spelen. 
 • Keuze uit 4 spellen/activiteiten.
 • School duurt tot 15.30 uur, m.u.v. woensdag, dan is de school om 12.30 u uit.
 • Kosten aanschaf complete lunch box €5,50
 • Kosten overblijven op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag €1,75 per dag.

Aanmelden

Meld je kind aan bij BS Steltloper

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Details